Kunstreis 28 september 2019 Naar het Kröller- Müller museum in Otterlo en het Kijk- en Luistermuseum te Bennekom.
In de vroege ochtend verzamelden de deelnemers zich bij het Metrostation Capelse Brug voor de kunstreis naar de musea in Otterlo en Bennekom. Onderweg vertelde Ad over het verloop van de dag en enkele wetenswaardigheden over Helene Müller, de grondlegster van de museale collectie, waaronder veel schilderijen van Van Gogh. Ook vertelde hij het een en ander over de naoorlogse directeur Bram die niet schroomde om een nieuwe weg in te slaan en werken te gaan verzamelen van moderne beeldhouwkunst. Die verzameling heeft geleid tot de tentoonstelling “De ontwikkeling van de moderne sculptuur”.
Om kwart over tien zaten de deelnemers aan een heerlijk kopje koffie of thee met een lekkernij erbij. Om kwart voor tien werden de deelnemers opgehaald door de gidsen en leidden hen door de tentoonstelling. Het is iedere keer weer verrassend om te zien en te horen welke ideeën en werelden achter de beelden schuil gaan en dat het enthousiasme van de gidsen daaraan bijdroeg. Een in strakke vormen levensgroot houten paard met een ruiter die er van af dreigt te vallen, symboliseert het dreigende verlies van verbondenheid tussen mens en natuur. En zo werden bij veel beelden de diepere betekenissen geduid door de gidsen.
Na de rondleiding konden de mensen zelfstandig de tentoonstelling bezichtigen en de andere expo’s bekijken. De beeldentuin en de schuilkelder konden eveneens bezocht worden en over het algemeen werkte het weer mee. Velen nuttigden een heerlijke lunch in een van de museumcafés.
Om kwart over twee vertrokken we met de bus naar het Kijk- en luistermuseum in Bennekom. De deelnemers werden daar getrakteerd op een demonstratie van oude mechanische speeldozen, pianola’s, draaiorgels etc. Hoewel het allemaal “Ouwe Meuk” leek te zijn, bleek ook hier weer hoe al dat oude het nieuwe van tegenwoordig heeft mogelijk gemaakt.
En dat de “smartlap” nog altijd springlevend is. De sfeer van dit museum was totaal anders dan het Kröller-Müller museum maar de essentie is hetzelfde: creativiteit. Dat maakt vooruitgang mogelijk in denken en doen. De grammofoon(plaat) kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Bovendien maakten een groot aantal deelnemers kennis met een cabareteske medewerker die met een humoristische en beschaafde “onderbroekenlol” verslag deed van de dames- en herenlingerie rond 1880. Het deed de deelnemers beseffen hoe bevoorrecht we ons elke morgen in schoon en soms verleidelijk ondergoed kunnen hijsen. Van saaiheid was hier geen sprake. Er in mee gaan en je open durven stellen voor zoveel boeiende “Ouwe Meuk” gaf velen een plezierige middag.
Om kwart voor vijf stond de bus weer voor het museum en vertrokken we naar Capelse Brug. Rond zes uur kwamen we daar aan en namen we afscheid van de deelnemers en onze goede en vertrouwde chauffeur Marcel.
Ad Reijntjes, Saskia Dijxhoorn, Nancy Hagman