Kunstreis Doesburg 16 maart 2019

Het weer was zaterdagochtend heel beroerd. Het regende en waaide flink op Capelse Brug en de verwachtingen van het weer waren beslist niet zonnig. De deelnemers konden gelukkig snel de bus in en om half negen vertrokken we met 56 personen naar Doesburg.

In de bus werd het een en ander over de dag verteld en de te bezoeken musea en tentoonstelling. Na een regenachtig reis kwamen we rond tien uur aan in Doesburg. Gelukkig druppelde het slechts nog wat na en konden we genieten van een heerlijk kopje koffie met een verrukkelijke Doesburgse lekkernij in het oudste café van Nederland: De Waag. Na de koffie gingen de deelnemers in drie groepen uiteen om het Mosterd museum en het Lalique museum te bezoeken. Ook een stadswandeling o.l.v. een gids stond op het programma.

In het Mosterd museum kwamen we te weten op welke eenvoudige wijze mosterd gemaakt werd. Welke goede eigenschappen mosterd heeft ten aanzien van ons (over)gewicht, konden we mosterd proeven en mosterd kopen. Dit alles werd op een smakelijke en grappige manier verteld door de eigenaar van de mosterdfabriek.

De stadswandeling o.l.v. een gids was zeer de moeite waard. Enthousiast vertelden de gidsen over het wel en vooral ook over het wee van de stad Doesburg in vervlogen tijden en het heden. Het is altijd verrassend om een stadje met een gids te doorkruisen, daar de gidsen in staat bleken om ons dingen te laten zien die we anders nooit zouden opmerken. Door hun verhalen kwam de stad tot leven.

In het Lalique museum konden we ons vergapen aan de buitengewoon fraaie glaswerken van Lalique. Onbegrijpelijk hoe een mens in staat was om dergelijke fraaie kunstwerken te scheppen. Je kunt wel stellen dat het meer was dan de som der delen en dat we hier te maken hadden met een groot kunstenaar. Ook het werk van Chagall maakte indruk door de prachtige kleuren, voorstellingen en zijn eigengereide kunstuitingen en verhalen. De verhalen er omheen door medewerkers van het museum vielen helaas wat minder in de smaak.

Hoe somber het weer in de ochtend ook was, de hele dag is het verder droog gebleven. Hoewel het koud was konden we toch genieten van de stadswandeling en op eigen gelegenheid doorkruisen van het stadje. Om iets over vijf uur vertrokken we weer uit Doesburg om gezond en wel om half zeven bij Capelse Brug aan te komen en afscheid namen van de deelnemers.

Ad Reijntjes

Nancy Hagman

Saskia Dijxhoorn

Comments are closed.