Kunstreis 6 november 2019 Amstelveen en Noordwijk

Kunstreis 9 november naar het Cobra museum te Amstelveen en het Space Expo te Noordwijk.

Negen november leek een mooie dag te worden wat het weer betrof, maar dat pakte toch iets anders uit. Om negen uur zaten de meeste deelnemers al in de bus en de dreigende zwarte luchten voorspelden weinig goeds. Onderweg naar Amstelveen kwam de regen met bakken uit de hemel. In de bus vertelde Ad over het verloop van de dag en wetenswaardigheden over de beide tentoonstellingen in het Cobra museum. Ook gaf hij inzage in de bijzondere wijze van rondleiden door de gidsen aldaar. De “Slow Art Walk” is een bijzondere methodiek waarbij interactie tussen deelnemers onderling en met de gids belangrijk is. Het staat haaks op de traditionele wijze van rondleiden waarbij de gids praat en de deelnemers luisteren.

Aangekomen in het museum begonnen we, op een wat rommelige wijze, aan lekkere koffie en heerlijke gebak. Daarna namen vier gespecialiseerde gidsen elk vijftien personen mee om op een bijzondere wijze de deelnemers te laten praten over de bijzondere kunstwerken van de tentoonstelling “Nieuw Nuances” en “Intens Mexico”. Een klein aantal schilderijen werden met elkaar besproken. Voornamelijk ging het over wat men dacht te zien, wat de betekenis zou kunnen zijn, wat was de bedoeling van de kunstenaar etc. De gids gaf af en toe aanvullingen op de gedane meningen waardoor het een boeiende rondleiding werd. Het blijkt iedere keer weer dat schilderijen/beelden veelal veel meer laten zien dan een eerste blik doet vermoeden. Kijken en er over praten laat daadwerkelijk zien dat het meer is dan de som der delen. Na ruim een uur namen we afscheid van de gids en was er genoeg tijd over om de tentoonstellingen zelfstandig verder te bekijken.

Een lunch nuttigen in het museumcafé was helaas niet zo’n succes. Het duurde wel héél lang alvorens de bestelling werd afgeleverd. De logistiek kan wel verbeterd worden.  Om twee uur was het even droog en stapten de deelnemers de bus in om op weg te gaan naar het Space Expo Centrum in Noordwijk. Daar aangekomen werden we opgewacht door twee gidsen. Hoewel het een traditionele rondleiding was bleek de gids toch buitengewoon interessante feitjes te kunnen benoemen waar we als leken toch met verbazing naar luisterden. De reis naar de maan en de maanlanding bleek een slagingspercentage te hebben van 40 %! Buitengewoon klein waren de capsules waar drie kerels opgepropt zaten. Je stond verbaasd dat alles toch was goed gegaan. Indrukwekkend hoe de mens gevaren trotseerden. De rondleiding duurde ook hier ruim een uur maar het Space Centrum is ook de moeite waard om nog eens terug te keren vooral met (klein)kinderen. Het maakte indruk wat de mens mogelijk maakt.

Na de rondleiding konden de deelnemers nog zelf rondkijken en/of de consumptiebon inleveren in het museumcafé om nog wat te drinken en gezellig na te praten. Om vijf uur vertrokken we naar Capelse brug waar we tegen zes uur afscheid namen van de deelnemers.

Ad Reijntjes, Saskia Dyxhoorn en Jos Jacobs.

Comments are closed.