Koninklijke onderscheidingen

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Gisteren heeft onze burgemeester Oskam aan 16 inwoners van Capelle aan den IJssel de traditionele koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Alle te onderscheiden mensen waren in het diepste geheim en met verschillende smoesjes naar het Van Cappellenhuis gelokt.

Door deze onderscheidingen toont onze koning zijn waardering voor burgers die iets belangrijks voor de samenleving hebben gedaan. Van onze vereniging Kunstkring Capelle werden 2 mensen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau: Joke de la Rie en Sofie Xie.

Joke is meer dan 20 jaar als bestuurslid actief geweest voor de concertstichting Hillegersberg in Rotterdam. Zij verzorgde de programmering met vaak jonge en talentvolle musici en deed de PR en de fondsenwerving. Tijdens de Corona pandemie is zij hiermee gestopt en werd zij in 2021 vrijwilliger bij de Kunstuitleen.

Sofie is een talentvolle Chinese kunstenaar die zich als artistiek adviseur al bijna 20 jaar inzet voor de Nederlandse samenleving. Zij is als kunstenaar ook al meer dan 5 jaar verbonden aan de Stichting Chinese Festivals Rotterdam. Haar kunst toont de verbinding tussen Chinese en Nederlandse culturele elementen. Zij zet zich in voor workshops en ontmoetingen met ouderen en jongeren. Sofie is sinds 2020 lid van onze vereniging en exposeert in de Kunstuitleen.

.

Wij feliciteren beiden van harte met dit bijzondere blijk van waardering.

Namens het bestuur

Martha Netten,

Voorzitter Kunstkring Capelle

.

Ter informatie:

  • Traditiegetrouw reiken de burgemeesters een groot deel van de lintjes uit tijdens de jaarlijkse Algemene Gelegenheid, ook wel de lintjesregen genoemd. De lintjesregen vindt in de regel plaats op de laatste werkdag voor de verjaardag van de grootmeester van de Nederlandse ridderorden: Zijne Majesteit de Koning.
  • De onderscheidingen worden ook wel lintjes genoemd. Deze worden toegekend aan mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Kandidaten moeten worden voorgedragen bij de burgemeester van hun woonplaats. Als de burgemeester akkoord is, stuurt hij de aanvraag door naar de Commissaris van de Koning.
  • U kunt uw onderscheiding(en) dragen “bij voorkomende gelegenheid en daarbij passende kleding”, zo heet het in de voorschriften. Hoe u de onderscheidingen draagt, kunt u lezen in de Draagwijzer. Bezit u meer dan één onderscheiding, dan is het van belang dat u de draagvolgorde van de onderscheidingen in acht neemt.
  • Een inwoner kan in aanmerking komen voor een koninklijke onderscheiding als hij of zij minimaal 15 jaar vrijwilligerswerk doet, voor minimaal 5 uur in de week.

.

.

.

Comments are closed.