Officiële opening door Bert Vernooij.

De Kunst- en Atelierroute wordt altijd officieel geopend. Dit jaar, 2018, door Bert Vernooij, die altijd al de burgemeester heeft willen vervangen. Zelf is hij beeldend kunstenaar en geeft workshops schilderen.

In de toespraak vertelt hij dat het altijd weer heel erg bijzonder is om te zien hoe iedereen zijn eigen beeldtaal ontwikkelt en vertelt over zijn eigen ervaringen.

“Welke visie zit erachter? Moet er eerst vooronderzoek worden gedaan? Waar moet het werk aan voldoen? Bijvoorbeeld aan een goeie compositie, dat is tenslotte de basis van je kunstwerk. Hoe zorg ik dat er spanning in zit, balans, of wil ik er juist één of meer dissonanten in hebben?

Tijdens het maakproces worden dus ontzettend veel keuzes gemaakt, als ik van mezelf mag uitgaan. Wat ga ik maken en waarop? Welke verf gebruik ik en wordt het een combinatie met zand of papier? Wordt het een figuratief, abstract of intuïtief werk? Welke sfeer en kleurgebruik?  Welke kleuren meng ik met elkaar, of alleen met wit of zwart? Welke maat, soort penseel of ander gereedschap ga ik gebruiken?

In welke richting maak ik deze penseelstreek, of draai ik mijn kwast? Hoe breed en hoe lang moet die streek zijn? Hoeveel druk moet ik gebruiken? Moet er verzachting in komen, of juist een ruwe en zichtbare streek? Kortom, een kunstwerk maken is dus geen trucje, er komt erg veel bij kijken!

Kunstenaars maken niet enkel eigen werk, maar kopen ook werk van collega’s. Zelf heb ik van 4 kunstenaars (Kunstkring Capelle) werk in huis.”

Tenslotte volgt het openingsritueel met eerst een dankwoord aan de Kunst- en Atelierroute-commissie:

Mieke Borgdorff, Yvonne Suikerbuik, Karolinne Engelen.

 

 

 

Comments are closed.