Creatief Ouder Worden

.

Creatief Ouder Worden

 

In 2019 is Kunstkring Capelle gestart met het pilotproject Creatief Ouder Worden. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die actief zijn langer gezond blijven en gelukkiger zijn. Creatieve activiteiten zijn hier uitermate geschikt voor. In deze pilot creëerden de deelnemers hun eigen kunst en stond ontmoeten centraal: het bracht mensen samen en de deelnemers voelen zich gehoord en gezien door aan anderen hun kunst te tonen. Iedereen was welkom, ook als je alleen een kopje koffie of thee kwam drinken.

Het project bleek succesvol en kreeg met steun van de gemeente Capelle aan den IJssel een vervolg in 2020, 2021 en 2022, waarbij de workshops tijdens beperkende coronamaatregelen ook digitaal via Microsoft Teams werden aangeboden. Ook werden in die periode cursussen gecombineerd (op locatie en digitaal) gegeven.

In 2022 liepen de workshops door. Marie-Louise Eijsvoogel en Nancy Hagman schakelden mee met de voorwaarden die vanuit de overheid gesteld werden. Naast kunstzinnige workshops in de wijken vonden er ook activiteiten plaats waar men niet zelf aan de slag ging, zoals bij Kopjes Kunst, waarbij elke keer een ander kunstthema centraal stond. Nancy of Marie-Louise leidden het thema van de dag in waarna de deelnemers het thema bespraken. Ook konden belangstellenden deelnemen aan een Kunstwandeling langs de kunst in de openbare ruimte in een van de wijken. Ontmoeten bleef en blijft centraal staan, kunst wordt als middel ingezet.

Iedereen kan lid worden van de culturele WhatsApp-groep. Aanvankelijk was dit bedoeld om elkaar te inspireren op het gebied van kunst, maar het is inmiddels breder dan dat, waarbij iedereen een bijdrage kan leveren. Aanmelden kan door een telefoontje, een appje of een mailtje naar cow@kunstkringcapelle.nl.

Creatief Ouder Worden is te volgen op Facebook: Creatief Ouder Worden – Kunstkring Capelle

In 2023 bieden Nancy en Marie-Louise weer allerlei verschillende activiteiten aan. Als je interesse hebt in 1 of meer van deze activiteiten, geef je dan op onder vermelding van de activiteit(en) waaraan u wilt deelnemen.

Let op: de e-mailadressen voor aanmeldingen kunnen per activiteit verschillen omdat Nancy en Marie-Louise ieder hun eigen activiteiten coördineren. Mocht het toch fout gaan met aanmelden dan sturen zij de aanmeldingen natuurlijk wel aan elkaar door. Bij al onze activiteiten gaan bij te veel inschrijvingen nieuwe mensen en mensen uit de betrokken wijk voor.

.

Agenda Creatief Ouder Worden in 2023:

.

De komende maanden vinden de volgende activiteiten plaats:

 

.

Creatief Ouder Worden gebruikt KUNST als middel om inwoners van Capelle aan den IJssel meer met elkaar in contact te laten komen. Als u graag een keer wilt deelnemen aan een of meer activiteiten kunt u zich natuurlijk aanmelden. Ons aanbod blijft breed: naast wijkgerichte activiteiten blijven we ook wijkoverstijgende activiteiten organiseren zodat u ook deelnemers uit andere wijken kunt ontmoeten.

Onze activiteiten in het kader van “Ontmoeten” worden gesubsidieerd door de gemeente Capelle aan den IJssel. Het is voor ons dan ook belangrijk om in onze rapportages aan de gemeente duidelijk te kunnen maken dat veel Capellenaren deelnemen aan onze activiteiten en zo met elkaar in contact komen. De evaluaties naar aanleiding van onze activiteiten waren en zijn gelukkig steeds positief, alleen de groei van deelnemers blijft nog wat achter. Dit betreft zowel de groei in deelname per wijk als de groei in het aantal nieuwe deelnemers.

Wij vragen bestaande deelnemers aan onze activiteiten om ook anderen te attenderen op en te enthousiasmeren voor onze activiteiten, zodat onze doelgroep groeit. Dit kan bijvoorbeeld door mond tot mondreclame aan vrienden en bekenden, door onze flyer door te sturen of onze berichten op Facebook te delen op uw eigen pagina.

.

De commissie Creatief Ouder Worden bestaat uit:

Marie-Louise Eijsvoogel en Nancy Hagman

E-mail: cow@kunstkringcapelle.nl

Mede mogelijk gemaakt door Gemeente Capelle aan den IJssel
Creatief Ouder Worden is onderdeel van Kunstkring Capelle

 

Comments are closed.