Creatief Ouder Worden

In 2019 is Kunstkring Capelle gestart met het pilotproject Creatief Ouder Worden. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die actief zijn langer gezond blijven en gelukkiger zijn. Creatieve activiteiten zijn hier uitermate geschikt voor. In deze pilot creëerden de deelnemers hun eigen kunst en stond ontmoeten centraal: het bracht mensen samen en de deelnemers voelen zich gehoord en gezien door aan anderen hun kunst te tonen. Iedereen was welkom, ook als je alleen een kopje koffie of thee kwam drinken.

Het project bleek succesvol en kreeg met steun van de gemeente Capelle aan den IJssel een vervolg in 2020 en 2021, waarbij de workshops tijdens beperkende coronamaatregelen digitaal via Microsoft Teams werden aangeboden. Ook werden in die periode cursussen gecombineerd (op locatie en digitaal) gegeven.

Ook in 2022 lopen de workshops door. Marie-Louise Eijsvoogel en Nancy Hagman schakelen mee met de voorwaarden die vanuit de overheid gesteld worden. Naast kunstzinnige workshops in de wijken vinden er ook activiteiten plaats waar men niet zelf aan de slag gaat, zoals bij Kopje Kunst, waarbij elke keer een ander kunstthema centraal staat. Nancy of Marie-Louise leiden het thema van de dag in waarna de deelnemers het thema bespreken. Ook kunnen belangstellenden deelnemen aan een Kunstwandeling langs de kunst in de openbare ruimte in een van de wijken. Ontmoeten blijft centraal staan, kunst wordt als middel ingezet.

Met de huidige coronamaatregelen is aanmelden vooraf nog verplicht en is de zogenaamde inloop nog niet mogelijk. We hopen uiteraard dat in de loop van dit jaar iedereen weer welkom is om ook alleen een kopje koffie of thee te komen drinken.

Daarnaast kan iedereen lid worden van een culturele WhatsApp-groep. Aanvankelijk was dit bedoeld om elkaar te inspireren op het gebied van kunst, maar het is inmiddels breder dan dat, waarbij iedereen een bijdrage kan leveren. Aanmelden kan door een telefoontje of een appje naar telefoonnummer 06-23103615 of een mailtje naar cow@kunstkringcapelle.nl.

Creatief Ouder Worden is te volgen op Facebook: Creatief Ouder Worden

In de maanden augustus tot en met november bieden Nancy en Marie-Louise weer allerlei verschillende activiteiten aan voor Creatief Ouder Worden. Interesse in één of meer van deze activiteiten, geef u dan op onder vermelding van de activiteit(en) waaraan u wilt deelnemen. Let op, de e-mailadressen voor aanmeldingen verschillen per activiteit omdat Nancy en Marie-Louise ieder eigen activiteiten coördineren. Mocht het toch fout gaan met aanmelden, dan worden de aanmeldingen natuurlijk wel aan elkaar doorgestuurd. Zoals bij al onze activiteiten gaan bij over inschrijvingen nieuwe mensen en mensen uit de wijk voor.

.

Agenda Creatief Ouder Worden in 2022:

.

Op 29 augustus starten Nancy Hagman en Marie-Louise Eijsvoogel in samenwerking met Sportief Capelle de kunstwandeling in Middelwatering. Verzamelen om 13.00 uur bij sportcomplex Aquapelle aan de Alkenlaan 86.

Bij voldoende aanmeldingen wordt dezelfde route om 14.30 uur nogmaals gelopen.

Aanmelden via Sportief Capelle: info@sportiefcapelle.nl of cow@kunstkringcapelle.nl

.

Op 29 augustus start de cursus ‘Kunstenaars en kleur’ in het Huis van de Wijk Oostgaarde van 10.00 – 11.30 uur, onder leiding van Anca Boonacker. (zie flyer 15)

Aanmelden via: cow@kunstkringcapelle.nl

.

Op 30 augustus start Nancy Hagman in de Schenkelkerk aan de Bermweg 29B om 10.00 uur het Kopje Kunst ‘Anders kijken naar Kunst’.

Aanmelden bij Nancy Hagman: cow@kpnmail.nl of 06-23537791.

.

Op 30 augustus en 15 november start Nancy Hagman in het kerkgebouw De Hoeksteen aan de Rivierweg 15 in de wijk Middelwatering het ‘Kopje Kunst’ van14.00 – 16.00 uur uur. (zie flyer 14)

Aanmelden bij Nancy Hagman: cow@kpnmail.nl of 06-23537791.

.

Op 5 september starten Nancy Hagman en Marie-Louise Eijsvoogel in samenwerking met Sportief Capelle de kunstwandeling in Oostgaarde. Verzamelen om 13.00 uur bij De Roo van Capelle, Baronie 326.

Bij voldoende aanmeldingen wordt dezelfde route om 14.30 uur nogmaals gelopen.

Aanmelden via Sportief Capelle: info@sportiefcapelle.nl of cow@kunstkringcapelle.nl

.

Op 6 september start de cursus ‘Reis door de kunst’ in de Schenkelkerk aan de Bermweg 29B van 10.00 – 12.00 uur, onder leiding van Nancy Hagman. (zie flyer 16)

Aanmelden via: cow@kpnmail.nl of 06-23537791.

.

Op 19 september start Nancy Hagman de kunstwandeling in ’s-Gravenland-West. Verzamelen om 13.30 uur bij de ingang van Verhage Winkelcentrum Puccinipassage.

Bij voldoende aanmeldingen wordt dezelfde route om 14.30 uur nogmaals gelopen.

Aanmelden via: cow@kpnmail.nl

.

Op 4 oktober start Nancy Hagman in de Schenkelkerk aan de Bermweg 29B om 10.00 uur het Kopje Kunst: ‘Anders kijken naar Kunst’. (zie flyer 11)

Aanmelden bij Nancy Hagman: cow@kpnmail.nl of 06-23537791.

.

Op 15 november start Nancy Hagman in het kerkgebouw De Hoeksteen aan de Rivierweg 15 in de wijk Middelwatering het ‘Kopje Kunst’ om 14.00 uur. (zie flyer 14)

Aanmelden bij Nancy Hagman: cow@kpnmail.nl of 06-23537791.

.
Link naar flyer 11

Link naar flyer 14

Link naar flyer 15

Link naar flyer 16

Toekomstige activiteiten worden op deze website vermeld.

.

Creatief Ouder Worden gebruikt KUNST als middel om inwoners van Capelle aan den IJssel meer met elkaar in contact te laten komen.

Als u graag een keer wilt deelnemen aan één of meer activiteiten kunt u zich natuurlijk aanmelden. Ons aanbod blijft breed: naast wijkgerichte activiteiten blijven we ook wijkoverstijgende activiteiten organiseren zodat u ook deelnemers uit andere wijken kunt ontmoeten.

Onze activiteiten in het kader van ‘Ontmoeten’ worden gesubsidieerd door de gemeente Capelle aan den IJssel. Het is voor ons dan ook belangrijk om in onze rapportages aan de gemeente duidelijk te kunnen maken dat veel Capellenaren deelnemen aan onze activiteiten en zo met elkaar in contact komen. De evaluaties naar aanleiding van onze activiteiten waren en zijn gelukkig steeds positief, alleen de groei van deelnemers blijft nog wat achter.

Dit betreft zowel de groei in deelname per wijk als de groei in het aantal nieuwe deelnemers.

Wij vragen bestaande deelnemers aan onze activiteiten om ook anderen te attenderen op en te enthousiasmeren voor onze activiteiten, zodat onze doelgroep groeit. Dit kan bijvoorbeeld door mond tot mondreclame aan vrienden en bekenden, door onze flyer door te sturen of onze berichten op Facebook te delen op uw eigen pagina.

.

De commissie Creatief Ouder Worden bestaat uit:

Marie-Louise Eijsvoogel en Nancy Hagman

E-mail: cow@kunstkringcapelle.nl

Mede mogelijk gemaakt door Gemeente Capelle aan den IJssel
Creatief Ouder Worden is onderdeel van Kunstkring Capelle

Comments are closed.