Creatief Ouder Worden

In 2019 is Kunstkring Capelle gestart met het pilotproject Creatief Ouder Worden. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die actief zijn langer gezond blijven en gelukkiger zijn. Creatieve activiteiten zijn hier uitermate geschikt voor. In deze pilot creëerden de deelnemers hun eigen kunst en stond ontmoeten centraal: het bracht mensen samen en de deelnemers voelen zich gehoord en gezien door aan anderen hun kunst te tonen. Iedereen was welkom, ook als je alleen een kopje koffie of thee kwam drinken.

Het project bleek succesvol en kreeg met steun van de gemeente Capelle aan den IJssel een vervolg in 2020 en 2021, waarbij de workshops tijdens beperkende coronamaatregelen digitaal via Microsoft Teams werden aangeboden. Ook werden in die periode cursussen gecombineerd (op locatie en digitaal) gegeven.

Ook in 2022 lopen de workshops door. Marie-Louise Eijsvoogel en Nancy Hagman schakelen mee met de voorwaarden die vanuit de overheid gesteld worden. Naast kunstzinnige workshops in de wijken vinden er ook activiteiten plaats waar men niet zelf aan de slag gaat, zoals bij Kopje Kunst, waarbij elke keer een ander kunstthema centraal staat. Nancy of Marie-Louise leiden het thema van de dag in waarna de deelnemers het thema bespreken. Ook kunnen belangstellenden deelnemen aan een Kunstwandeling langs de kunst in de openbare ruimte in een van de wijken. Ontmoeten blijft centraal staan, kunst wordt als middel ingezet.

Met de huidige coronamaatregelen is aanmelden vooraf nog verplicht en is de zogenaamde inloop nog niet mogelijk. We hopen uiteraard dat in de loop van dit jaar iedereen weer welkom is om ook alleen een kopje koffie of thee te komen drinken.

Daarnaast kan iedereen lid worden van een culturele WhatsApp-groep. Aanvankelijk was dit bedoeld om elkaar te inspireren op het gebied van kunst, maar het is inmiddels breder dan dat, waarbij iedereen een bijdrage kan leveren. Aanmelden kan door een telefoontje of een appje naar telefoonnummer 06-23103615 of een mailtje naar cow@kunstkringcapelle.nl.

Creatief Ouder Worden is te volgen op Facebook: Creatief Ouder Worden – Kunstkring Capelle

In de maanden november tot en met december bieden Nancy en Marie-Louise weer allerlei verschillende activiteiten aan voor Creatief Ouder Worden. Interesse in één of meer van deze activiteiten, geef u dan op onder vermelding van de activiteit(en) waaraan u wilt deelnemen. Let op, de e-mailadressen voor aanmeldingen verschillen per activiteit omdat Nancy en Marie-Louise ieder eigen activiteiten coördineren. Mocht het toch fout gaan met aanmelden, dan worden de aanmeldingen natuurlijk wel aan elkaar doorgestuurd. Zoals bij al onze activiteiten gaan bij over inschrijvingen nieuwe mensen en mensen uit de wijk voor.

.

Agenda Creatief Ouder Worden in 2022:

.

Van 1 november tot en met 22 november start Nancy Hagman in wijkgebouw de Harp in

’s Gravenland, Jan de Geusrede 39f van 13.30 – 15.00 uur de workshopreeks Papier en Kunst. (zie flyer 19)

Aanmelden bij Nancy Hagman: cow@kpnmail.nl

.

Op 15 november start Nancy Hagman in het kerkgebouw De Hoeksteen aan de Rivierweg 15 in de wijk Middelwatering het ‘Kopje Kunst’ om 14.00 uur. (zie flyer 14)

Aanmelden bij Nancy Hagman: cow@kpnmail.nl of 06-23537791.

.

Van 18 november tot en met 9 december organiseert Marie-Louise Eijsvoogel de onlinecursus:

Van Afrikaanse maskers tot Delfts Blauw. Deze onlinecursus bevat 4 lessen die € 1,00 per les kosten. Deelnemers krijgen de lessen in pdf-bestand gemaild en voeren deze les thuis uit.

Op 2 en 16 december worden online via Microsoft Teams 2 nabesprekingen gehouden, waarbij we telkens 2 lessen behandelen. De lessen hebben de volgende thema’s:

Les 1: Afrikaans masker, pastel

Les 2: Chinees karakter, gemengde techniek

Les 3: Japanse Kintsugi, papier en gouden/zilveren acrylmarkers

Les 4: Delfts Blauw, keramiekverf op bord                                                

Aanmelden bij Marie-Louise Eijsvoogel: cow@kunstkringcapelle.nl

.

Van 1 december tot en met 22 december organiseert Zaza Volkers op donderdagen van 14.00 – 15.30 uur in kerkgebouw de Hoeksteen de cursus Licht en Donker. Inloop vanaf 13.30 uur. Aanmelden is noodzakelijk. Eigen bijdrage is € 3,00 per les, workshops zijn inclusief koffie/thee en materialen. Nabespreking tot uiterlijk 16.00 uur

De lessen hebben de volgende thema’s:

les 1: Raamsterren vouwen                        1 dec
les 2: Winterlandschap schilderen              8 dec
les 3: Silhouet kaarslichtje maken            15 dec
les 4: Licht en donker met houtskool        22 dec

.
Aanmelden bij Nancy Hagman: cow@kpnmail.nl

.

Op 5 december van 15.30 -17.00 uur organiseren we een Online Meet en Greet met als thema Sinterklaas. Tijdens deze digitale bijeenkomst via Microsoft Teams bekijken we eerst een paar kunstwerken waarna we onderlinge ervaringen over het vieren van Sinterklaas vroeger en nu uitwisselen. De deelname is gratis.

Aanmelden bij Marie-Louise Eijsvoogel: cow@kunstkringcapelle.nl

.

Op 12 december van 14.00 -15.30 uur organiseren we de online-bijeenkomst Anders kijken naar kunst. Tijdens deze digitale bijeenkomst via Microsoft Teams maken we gezamenlijk een verhaal bij een getoonde afbeelding, bijvoorbeeld een schilderij, een foto of een collage.

Uiteraard is er ook ruimte om elkaar digitaal te ontmoeten. Deelname is gratis.

Aanmelden bij Nancy Hagman: cow@kpnmail.nl

.

Op 20 december van 10.00 – 12.00 uur organiseren we in een lokaal van het oude schoolgebouw van de Klim Op, Roerdomplaan 86 Kerstmood. We brengen het lokaal in Kerstsfeer voor de Kerst Meet en Greet van die middag.  Er kunnen kerstversieringen ter plekke gemaakt worden, maar iedereen mag ook kerstspullen meenemen. Deelname is gratis

Aanmelden bij Nancy Hagman: cow@kpnmail.nl

.

Op 20 december van 14.00 – 16.00 uur organiseren we de Kerst Meet en Greetin een lokaal van het oude schoolgebouw van de Klim Op, Roerdomplaan 86. Marie-Louise en Nancy zorgen voor een hapje en een drankje om het jaar feestelijk af te sluiten.

(Oud) deelnemers en nieuwe belangstellenden ontmoeten elkaar. De deelname is gratis.

Aanmelden bij Nancy Hagman: cow@kpnmail.nl

.

Op 22 december om 10.30 uur organiseren we een Kopje Kunst bij Elly Kern.

We gaan bij Elly op bezoek in haar atelier aan het Hollandsch Diep 63. Zij zal vertellen over haar kunst. Deelname € 1,00, inclusief koffie/thee.

Aanmelden bij Marie-Louise Eijsvoogel: cow@kunstkringcapelle.nl

.
Link naar flyer 14

Link naar flyer 19

Toekomstige activiteiten worden op deze website vermeld.

.

Creatief Ouder Worden gebruikt KUNST als middel om inwoners van Capelle aan den IJssel meer met elkaar in contact te laten komen.

Als u graag een keer wilt deelnemen aan één of meer activiteiten kunt u zich natuurlijk aanmelden. Ons aanbod blijft breed: naast wijkgerichte activiteiten blijven we ook wijkoverstijgende activiteiten organiseren zodat u ook deelnemers uit andere wijken kunt ontmoeten.

Onze activiteiten in het kader van ‘Ontmoeten’ worden gesubsidieerd door de gemeente Capelle aan den IJssel. Het is voor ons dan ook belangrijk om in onze rapportages aan de gemeente duidelijk te kunnen maken dat veel Capellenaren deelnemen aan onze activiteiten en zo met elkaar in contact komen. De evaluaties naar aanleiding van onze activiteiten waren en zijn gelukkig steeds positief, alleen de groei van deelnemers blijft nog wat achter. Dit betreft zowel de groei in deelname per wijk als de groei in het aantal nieuwe deelnemers.

Wij vragen bestaande deelnemers aan onze activiteiten om ook anderen te attenderen op en te enthousiasmeren voor onze activiteiten, zodat onze doelgroep groeit. Dit kan bijvoorbeeld door mond tot mondreclame aan vrienden en bekenden, door onze flyer door te sturen of onze berichten op Facebook te delen op uw eigen pagina.

.

De commissie Creatief Ouder Worden bestaat uit:

Marie-Louise Eijsvoogel en Nancy Hagman

E-mail: cow@kunstkringcapelle.nl

Mede mogelijk gemaakt door Gemeente Capelle aan den IJssel
Creatief Ouder Worden is onderdeel van Kunstkring Capelle

Comments are closed.