Creatief Ouder Worden

.

Creatief Ouder Worden

 

In 2019 is Kunstkring Capelle gestart met het pilotproject Creatief Ouder Worden. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die actief zijn langer gezond blijven en gelukkiger zijn. Creatieve activiteiten zijn hier uitermate geschikt voor. In deze pilot creëerden de deelnemers hun eigen kunst en stond ontmoeten centraal: het bracht mensen samen en de deelnemers voelen zich gehoord en gezien door aan anderen hun kunst te tonen. Iedereen was welkom, ook als je alleen een kopje koffie of thee kwam drinken.

Het project bleek succesvol en kreeg met steun van de gemeente Capelle aan den IJssel een vervolg in 2020, 2021 en 2022, waarbij de workshops tijdens beperkende coronamaatregelen ook digitaal via Microsoft Teams werden aangeboden. Ook werden in die periode cursussen gecombineerd (op locatie en digitaal) gegeven.

In 2022 liepen de workshops door. Marie-Louise Eijsvoogel en Nancy Hagman schakelden mee met de voorwaarden die vanuit de overheid gesteld werden. Naast kunstzinnige workshops in de wijken vonden er ook activiteiten plaats waar men niet zelf aan de slag ging, zoals bij Kopjes Kunst, waarbij elke keer een ander kunstthema centraal stond. Nancy of Marie-Louise leidden het thema van de dag in waarna de deelnemers het thema bespraken. Ook konden belangstellenden deelnemen aan een Kunstwandeling langs de kunst in de openbare ruimte in een van de wijken. Ontmoeten bleef en blijft centraal staan, kunst wordt als middel ingezet.

Iedereen kan lid worden van de culturele WhatsApp-groep. Aanvankelijk was dit bedoeld om elkaar te inspireren op het gebied van kunst, maar het is inmiddels breder dan dat, waarbij iedereen een bijdrage kan leveren. Aanmelden kan door een telefoontje, een appje of een mailtje naar cow@kunstkringcapelle.nl.

Creatief Ouder Worden is te volgen op Facebook: Creatief Ouder Worden – Kunstkring Capelle

In 2023 bieden Nancy en Marie-Louise weer allerlei verschillende activiteiten aan. Als je interesse hebt in 1 of meer van deze activiteiten, geef je dan op onder vermelding van de activiteit(en) waaraan u wilt deelnemen.

Let op: de e-mailadressen voor aanmeldingen kunnen per activiteit verschillen omdat Nancy en Marie-Louise ieder hun eigen activiteiten coördineren. Mocht het toch fout gaan met aanmelden dan sturen zij de aanmeldingen natuurlijk wel aan elkaar door. Bij al onze activiteiten gaan bij te veel inschrijvingen nieuwe mensen en mensen uit de betrokken wijk voor.

.

Agenda Creatief Ouder Worden in 2023:

.

4 april 2023: Kopje kunst Special, atelier bezoek kunstenares Nell Boerma.

Locatie: Vondellaan 26, start 14.00 – 15.30 uur, inloop vanaf 13.30 uur. Kosten € 1,00.
Beeldend kunstenares Nell Boerma ontvangt u graag in haar atelier. Nell maakt al jaren diverse beelden en geeft ook workshops speksteen bewerken. 

De ruimte in haar atelier is beperkt, derhalve maximaal 10 deelnemers.

Aanmelden bij Nancy Hagman: cow@kpnmail.nl

.

6 april 2023: Cursus Eten in de Kunst  

Van 10.00 tot 12.00 uur, locatie: Huis van de Wijk Fascinatio, Fascinatio Boulevard 466.

Zie: flyer 4

Inloop vanaf 09.30 uur. Kosten € 3,00 per les, inclusief koffie en thee.                                         

Mensen uit de wijk Fascinatio hebben voorrang.

Aanmelden bij Marie-Louise Eijsvoogel: cow@kunstkringcapelle.nl

.

11 april 2023: Anders kijken naar kunst, special Kees van Dongen. 

Locatie: Bermweg 29B (Schenkelkerk), start 14.00 – 15.30 uur, inloop vanaf 13.30 uur.

Kosten € 1,00.

In het Singer Laren museum/nl\ is een mooie overzichtstentoonstelling te zien over zijn gehele oeuvre. Boeiend om zijn ontwikkeling te zien en welke uitstapjes hij qua stijlen heeft gemaakt. Qua tijdspad sluiten we aan bij de postimpressionisten. Maar tot wat en hoe ontwikkelt de Hollander zich?

Aanmelden bij Nancy Hagman: cow@kpnmail.nl

.

18 april 2023: Cursus Mens wat ben je mooi.

Locatie: Wijkcentrum de Harp in ’s-Gravenland, Jan de Geusrede 39f, start 14.00 – 16.00 uur, inloop vanaf 13.30 uur. Kosten € 1,00.
We verkennen verschillende aspecten van de mens via het kunstzinnig werken met verschillende materialen. Soms maken we letterlijk een mensje, een andere keer versieren we iets moois voor ons zelf. Zie flyer 5.

Aanmelden is noodzakelijk. Nieuwe mensen en mensen uit de wijk hebben voorrang.

Bij teveel inschrijvingen voor de cursus wordt er een wachtlijst aangelegd.

Aanmelden bij Nancy Hagman: cow@kpnmail.nl

.

28 april 2023: Meet en Greet, Favoriete Kunstwerk.

Locatie: Roerdomplaan 86, start 10.00 uur.

Tijdens deze Meet en Greet vertelt iedereen over zijn/haar favoriete kunstwerk, hetzij zelfgemaakt, hetzij van een (on)bekende kunstenaar en natuurlijk mag het ook allebei, Marie-Louise zal ook vertellen over haar favoriete kunstwerk(en).

Kosten € 1,00 inclusief koffie/thee.

Aanmelden bij Marie-Louise Eijsvoogel: cow@kunstkringcapelle.nl

.

1 mei 2023: Workshop Action Painting.

Locatie: Roerdomplaan 86, start 13.30 uur.

Action Painting is een manier van werken in de Amerikaanse en Europese abstracte expressionistische kunst; een informele schilderkunst van de jaren 50 van de twintigste eeuw waarbij de handeling, de geste van het maken het uitgangspunt is. De bekendste en wellicht ook grootste kunstenaar op het vlak van het abstract expressionisme in de Verenigde Staten is Jackson Pollock.

Op 1 mei gaan we zelf met elkaar aan de slag met deze manier van werken onder begeleiding van Marie-Louise en Nancy. Kosten € 3,00 inclusief koffie/thee.

Voor deze workshop is het dragen van oude kleding en meenemen van oude schoenen echt aan te raden.

Aanmelden bij Marie-Louise Eijsvoogel: cow@kunstkringcapelle.nl

.

11 mei 2023: Kunstwandeling Middelwatering/Oostgaarde.

Locatie: Roerdomplaan 86, start 14.00 uur.

We starten deze wandeling onder leiding van Marie-Louise bij de Roerdomplaan 86, lopen richting Oostgaarde, langs kunstprojecten en kunst in de openbare ruimtes en eindigen weer bij de Roerdomplaan. Kosten € 1,00 inclusief koffie/thee. Inloop vanaf 13.30 uur, start wandeling 14.00 uur. 

Aanmelden bij Marie-Louise Eijsvoogel: cow@kunstkringcapelle.nl

.

22 mei 2023: Meet en Greet, Museumbezoek.

Locatie: Roerdomplaan 86, start 10.30 uur.

Samen met Nancy duiken we in het fenomeen ‘museum bezoek’. Nancy heeft mooie tijdschriften hierover, maar het gaat natuurlijk meer om het delen van elkaars ervaringen op dit gebied. Wat is je favoriete museum en waarom? Dit hoeft niet recent te zijn, het mag ook een mooie herinnering uit het verre verleden zijn. Kosten € 1,00 inclusief koffie/thee.

Aanmelden bij Nancy Hagman: cow@kpnmail.nl

.

26 mei 2023: Kopje Kunst met Adriana Zoon.

Locatie: Roerdomplaan 86, start 10.30 uur.

Tijdens dit Kopje Kunst zal Adriana over haar werk vertellen, Marie-Louise zorg voor de koffie/thee. Adriana’s creatieve mozaïekreis begon in 2001 met wat keramische tegels, een hamer en lijm. In 2008 ontdekte zij glas als materiaal voor mozaïek en sindsdien werkt ze bijna alleen nog maar met allerlei soorten glas. Vanaf 2015 heeft ze diverse masterclasses gevolgd bij verschillende Italiaanse en Amerikaanse mozaïekgrootmeesters in mooie, inspirerende landen als Griekenland en Israël. Al deze verschillende technieken, gecombineerd met haar eigen ideeën vind je terug in haar werk. Sinds 2017 mozaïekt ze fulltime en geeft ze workshops in haar eigen studio te Berkenwoude.  Kosten € 1,00 inclusief koffie/thee.

Aanmelden bij Marie-Louise Eijsvoogel: cow@kunstkringcapelle.nl

.

Creatief Ouder Worden gebruikt KUNST als middel om inwoners van Capelle aan den IJssel meer met elkaar in contact te laten komen. Als u graag een keer wilt deelnemen aan een of meer activiteiten kunt u zich natuurlijk aanmelden. Ons aanbod blijft breed: naast wijkgerichte activiteiten blijven we ook wijkoverstijgende activiteiten organiseren zodat u ook deelnemers uit andere wijken kunt ontmoeten.

Onze activiteiten in het kader van “Ontmoeten” worden gesubsidieerd door de gemeente Capelle aan den IJssel. Het is voor ons dan ook belangrijk om in onze rapportages aan de gemeente duidelijk te kunnen maken dat veel Capellenaren deelnemen aan onze activiteiten en zo met elkaar in contact komen. De evaluaties naar aanleiding van onze activiteiten waren en zijn gelukkig steeds positief, alleen de groei van deelnemers blijft nog wat achter.

Dit betreft zowel de groei in deelname per wijk als de groei in het aantal nieuwe deelnemers.

Wij vragen bestaande deelnemers aan onze activiteiten om ook anderen te attenderen op en te enthousiasmeren voor onze activiteiten, zodat onze doelgroep groeit. Dit kan bijvoorbeeld door mond tot mondreclame aan vrienden en bekenden, door onze flyer door te sturen of onze berichten op Facebook te delen op uw eigen pagina.

.

De commissie Creatief Ouder Worden bestaat uit:

Marie-Louise Eijsvoogel en Nancy Hagman

E-mail: cow@kunstkringcapelle.nl

Mede mogelijk gemaakt door Gemeente Capelle aan den IJssel
Creatief Ouder Worden is onderdeel van Kunstkring Capelle

 

Comments are closed.