Kunstreizen

Ieder jaar organiseert de Kunstkring Capelle 4 kunstreizen. Deze kunstreizen zijn gericht op kunst en op cultuur. Ze gaan naar aantrekkelijke tentoonstellingen in het land of buitenland, maar ook naar bijzondere stadjes, bloembollenvelden en kastelen. Voorwaarde is wel, dat de reis in één dag heen en terug kan worden gemaakt.

Iedereen kan deelnemen aan deze reizen.

 

De busreis vertrekt veelal rond 08.00 uur vanaf de parkeerplaats bij  het metrostation Capelsebrug. Na aankomst op de te bezoeken locatie is er uiteraard gelegenheid voor koffie, thee met een lekkernij. Daarna start het bezoek aan de tentoonstelling of anderszins waarbij een gids de deelnemers veelal rondleidt.

 

De geplande data voor de kunstreizen 2019 zijn 16 maart, 11 mei, 28 september en 9 november. Vóór iedere kunstreis wordt een uitnodiging verstuurd, waarin is opgenomen wat de bestemming is en wat de kosten zijn.

 

De commissie die de kunstreizen organiseert werkt kostendekkend en er hoeft niets over te blijven. De kosten die zijn gemoeid met een kunstreis worden vooraf bekend gemaakt en zijn afhankelijk van de duur en afstand van de reis, van het al of niet aanwezig zijn van gidsen, van een al of niet inbegrepen lunch en de toegangsprijs. Er wordt geprobeerd om de prijs te beperken tot maximaal € 45,-. De Kunstkring Capelle heeft voor deelnemers een reisverzekering afgesloten, zodat er over aansprakelijkheid geen onduidelijkheid is.

 

Als u het reisprogramma wilt ontvangen kunt u een mail sturen naar onderstaand mailadres. In de mail vermeldt u: uw naam, dhr. en / of mevr.  uw adres, postcode, woonplaats, telefoonnummer en e-mailadres.

 

Als u wilt deelnemen aan een of meer kunstreizen dan kunt u een mail sturen  naar onderstaand mailadres, waarna u wordt opgenomen in het deelnemersbestand. U krijgt dan automatisch bericht over een aanstaande kunstreis, zoals de datum, de bestemming en de kosten. Tevens staat er in vermeld, wanneer u het telefoonnummer kunt bellen om u daadwerkelijk aan te melden voor de betreffende kunstreis.

 

De commissie Kunstreizen bestaat uit:

Saskia Dijxhoorn, Nancy Hagman en Ad Reijntjes

 

Zij zijn bereikbaar via kunstreizen@kpnmail.nl

 

Hieronder staat het verslag van de kunstreis naar Assen.

Kunstreis naar het Drents museum in Assen en het Hunebedcentrum in Borger

Op zaterdag 10 november om acht uur in de morgen en onder een loodgrijze en druilerige hemel stonden de deelnemers alweer klaar om in te stappen in de bus voor een reis naar de tentoonstelling over ‘Iran-Bakermat van de beschaving’ en naar het Hunebedcentrum te Borger.

Onder de deelnemers was een grande dame van 90 jaar en een jongeman van 24 jaar. De laatste was wel een beetje verdwaald in een bus vol grijze dak duiven. Wel leuk dat hij, als student geschiedenis, meeging en zeker ook dapper. Hij heeft zich die dag er goed doorheen geslagen.

Hoewel de afstand flink te noemen was, verliep de reis voorspoedig en vertelden Saskia en Ad het een en ander over het verloop van de dag en de te bezichtigen tentoonstelling. In het museum was het even de goede zaal zoeken en afstemmen met de heren van de koffie en de thee, waarna een interessante lezing werd gegeven over de achtergronden van de cultuur en kunstschatten van o.a.  het Perzische rijk.

Na de lezing konden de deelnemers op eigen gelegenheid de prachtig ingerichte tentoonstelling bezoeken. Het is verbazingwekkend hoe men in het verre verleden al in staat was om als koning over een immens rijk te regeren, maar bovendien ook nog eens als koning rechtvaardigheid, mededogen en diversiteit in het vaandel had. Bovendien was het bijzonder om te zien hoe kunstzinnig de mens in de tijd al was en dat die kunstzinnigheid ondersteund werd door een bewonderenswaardig groot vakmanschap.

Tien minuutjes te laat vertrokken we uit Assen. Ach, twee aardige deelnemers hadden zich vergist in de tijd. Dat kan gebeuren en er zijn ergere dingen op de wereld. Onderweg er naar toe vertelde Ad nog over het aangenaam verpozen in Drenthe tijdens zijn vakantie en dat na het uitvinden van de stoommachine de elektrische fiets de één na grootse uitvinding van de mens is geweest en dat ervaar je als je fluitend een bergje op moet in Drenthe of een straf windje tegen hebt.

Bij het Hunebedcentrum aangekomen bezochten de meeste deelnemers eerst de keientuin, aangelegd door en met medewerking van de Drentse inwoners. Het is verbazingwekkend om in ogenschouw te staan met zwerfkeien die 1800 miljoen jaar oud zijn. Ook het grootste hunebed dwingt bewondering af met stenen zwaarder dan 20.000 kilo. Het was voor veel deelnemers interessant om te zien hoe onze voorouders in de prehistorie hun huizen bouwden, aten, sliepen en overleefden in een vaak barre wereld.

Het wijntje, biertje of ander aangenaam drankje, dat wij aanboden op het eind van de middag, viel in goede aarde bij de deelnemers. Ook de lekkernij tijdens de terugreis en verzorgd door Saskia viel in de smaak. Saskia had voor Ad nog een leuke attentie in de aanbieding voor het feit dat hij al bijna tien jaar meehelpt om deze reizen te organiseren. De reis verliep ook nu weer vlekkeloos met onze chauffeur John. Om zeven uur waren we weer veilig en wel terug op Capelsebrug.

Ad Reijntjes, Saskia Dijxhoorn en Nancy Hagman

 

 

Comments are closed.