Aanbod voortgezet onderwijs

Voor meer informatie:

Marie-Louise Eijsvoogel

010-4116870 of 06-23103615

educatie@kunstkringcapelle.nl

De kunstkring is cultuurkaartacceptant, het aanbod kan betaald worden met de cultuurkaart!

Schilderen op thema

Naar aanleiding van b.v. een project bij een school komt er iemand van Kunstkring Capelle schilderen op doek of op panelen. Bij het schilderen op doek krijgt elke leerling zijn eigen doek (24 x 30 cm) waarop hij een schilderij maakt met het thema van het project. Bij het schilderen op panelen schilderen de leerlingen in groepjes van 4 op panelen van 60 x 120 cm, ook hier wordt n.a.v. het thema van het project gewerkt.

Locatie: op school

Duur activiteit: 1 x 2 uur

Kosten: € 250,-

Tribals ontwerpen

Ontwerpen is een proces van gaan, durven, ontdekken, proberen, je laten verrassen door wat je allemaal al kunt. In de serie “De Kunst van het Leren” staat vrije, positieve ontdekkingsenergie centraal. Voor dit onderdeel uit de serie kunnen eenvoudige materialen gebruikt worden gewoon in een klaslokaal.

Opbouw van de workshop

Start met de verkenningsfase, in een powerpoint op het smartboard zien de deelnemers voorbeelden van Tribals van over de hele wereld.

Doel / Gereedschap / methode / werkwijze, de deelnemers krijgen mondelinge uitleg over de opdracht. De deelnemers kunnen vragen stellen en nog meer voorbeelden aandragen over tribals.

Ontdekkend toepassen / proberen / doen, op A4 papier maken deelnemers een paar eerste lijnschetsen. Uit de vrije hand, soms met je ogen dicht. Omzetten, de eerste ontwerpen kunnen (deels) verder uitgewerkt worden in zwart/wit.

Presentatie, alle ontwerpen worden aan het einde van de workshop samengebracht en beoordeelt door de deelnemers. Ze leren van elkaar door te kijken en praten oplossingen en invulling van de opdracht.

Presentatie in de school

Er kan verdieping worden aangeboden bij de uitleg van het ontstaan van de tribals;

Aardrijkskunde, het voorkomen van tribals over de hele wereld en stijlvergelijkingen bij verschillende bevolkingsgroepen.

Wiskunde, bij de uitwerking van tribals kunnen spiegelingen en hoekverdraaiingen voorkomen. Door de kennis uit deze workshop te koppelen aan de abstracte theorieën van wiskunde begrijpen veel leerlingen de wiskunde.

Locatie: op school

Duur activiteit: 1 x 1,5 uur

Kosten: € 180,-

Perspectief tekenen

Perspectief tekenen is een tekenvorm met een aantal afspraken en begrippen. Voor dit onderdeel uit de serie kunnen eenvoudige materialen gebruikt worden gewoon in een klaslokaal.

Opbouw van de workshop

Start met de verkenningsfase, in een powerpoint op het smartboard zien de deelnemers voorbeelden van perspectief tekeningen.

De deelnemers krijgen mondelinge uitleg over de opdracht. De deelnemers kunnen vragen stellen en nog meer voorbeelden aandragen over perspectief tekenen.

Ontdekkend toepassen / proberen/ doen, op A3 papier krijgen de deelnemers een paar opdrachten met de basis elementen uit perspectief tekenen.

Omzetten, de leerlingen mogen kiezen uit een onderwerp zelf in perspectief zetten of kiezen uit een aantal werkbladen met foto’s van verschillende onderwerpen en daar de perspectief lijnen overheen tekenen. (In deze keuze zit een niveau verschil voor de leerlingen)

Presentatie, alle ontwerpen worden aan het einde van de workshop samengebracht en beoordeeld door de deelnemers. Ze leren van elkaar door te kijken, presentatie in de school.

Er kan verdieping worden aangeboden bij de uitleg van het maken van perspectief tekeningen;

Geschiedenis, door de eeuwen heen zijn er verschillende tekenstijlen ontwikkeld om de suggestie van diepte op te roepen bij de kijker.

Wiskunde, bij de uitwerking van perspectief tekenen kunnen begrippen als hoekverdraaiing, standpunt, projectie, symmetrie, spiegeling besproken worden. Door de kennis uit deze workshop te koppelen aan de abstracte theorieën van wiskunde begrijpen veel leerlingen de wiskunde beter.

Locatie: op school

Duur activiteit: 1 x 1,5  uur

Kosten: € 200,-

Verbeelden in de ruimte

Eerst gaan de leerlingen leren kijken met hun handen en oefenen met het voelen van textuur en vorm.

Vervolgens gaan ze voelen met hun ogen en oefenen met het uitdrukken van een idee/ een gevoel.

Daarna gaan ze het voelen en zien samenbrengen en de essentie samenvatten.

Ze krijgen voorbeelden te zien door de eeuwen heen en gaan dan zelf aan de slag.

Er zijn verschillende materialen mogelijk, papier, metaaldraad, speksteen, gips, etc.

Locatie: op school

Duur activiteit: 1 x 2  uur

Kosten: € 350,- minimaal afhankelijk van het gekozen materiaal

Zoek de vorm in de steen

De leerlingen krijgen allemaal hun eigen stukje steen, gedurende de les gaan ze dit bewerken met een rasp. Zonder vooropgezet idee gaan de leerlingen aan de slag, de veelal abstracte vorm die dan ontstaat is al een kunstwerk op zich.

Locatie: op school

Duur activiteit: 1,5 uur

Kosten: € 300,-

Maak je eigen hanger in steen

De leerlingen krijgen allemaal een voorbewerkt stukje steen, gedurende de eerste les gaan ze dit bewerken met een rasp, tot het ontwerp klaar is. In de tweede les komen de verschillende manieren van afwerken aan bod, het eindresultaat is een glanzende hanger, die van een koord wordt voorzien.

Locatie: op school

Duur activiteit: 2 x 1,5 uur

Kosten: € 400,-

Comments are closed.